Slik går du frem

Gift deg i utlandet

Stadig flere reiser ut av landet når de skal gifte seg. Det finnes over 30 norske ambassader, konsulater og utenriksstasjoner å velge i. Vi fulgte et norsk par som giftet seg i Roma.

- Vi valgte å gifte oss i utlandet rett og slett fordi vi ikke ønsket et kostbart  selskap, masse styr og en tørr seremoni på rådhuset, forteller Frode Verpe fra Skien. For ett år og fire måneder siden møtte han Margit Dale fra Setesdal. Nå sitter de med hver sin ring på hånden etter bryllupet i Italias sjarmerende hovedstad.

De valgte Roma fordi det var både nært og spennende, litt romantisk og fordi det var mulig å gifte seg i den måneden de ønsket seg mest, mai.
Unngå lange ventelister
Roma og Paris er de mest populære byene for giftelystne nordmenn med reisetrang. I fjor ble det inngått 127 giftemål på den norske ambassaden i Roma, og totalt valgte 750 par å gifte seg utenfor Norges grenser. Den stigende populariteten har ført til lange ventelister, men ambassadene er heldigvis ikke det eneste alternativet.  Etter at vi bestemte oss for Roma tok vi kontakt med den norske ambassaden.


Roma. Frode setter ringen på Margit,
 og så er det gjort.

De hadde ikke mulighet til å vie oss i mai måned men anbefalte en ekteskapskonsulent som organiserte det slik at vi ble viet i Romas rådhus, sier Frode.
Gabriella Lo Jacono
er en profesjonell ’Kirsten giftekniv’ eller mer korrekt, ekteskapskonsulent. For rundt 7.000 kroner har hun organisert seremonien i Romas rådhus, tatt seg av alt papirarbeide og andre mer eller mindre synlige detaljer. I løpet av de siste tre årene har hun giftet bort nærmere 150 par fra alle verdens hjørner.

- Ulike par har ulike krav. Noen vil ha det helt basisk, andre ønsker å få alt tilrettelagt. Jeg jobber med fotografer, kan tilby hotell, transport, stylister – alt som skal til for at paret får det de ønsker seg, sier Gabriella. Noen ønsker kun å betale, sette seg på flyet og si ’ja’.
Sterilt på ambassaden

Frode og Margit er glade for at de valgte å organisere bryllupet gjennom Gabriella i stedet for en seremoni i ambassadebygget.

- En seremoni på ambassaden hadde vel blitt litt sterilt og kjedelig tror vi, og det er jo litt av det vi ønsket å unngå. I stedet fikk vi en flott seremoni på en av Romas vakreste piazzaer - Campidoglio, sier Frode.


Roma. De nygifte med Gabriella La Jacono - profesjonell 'Kirsten Giftekniv'...

Gretten byfogd
Men det er ikke bare fryd og gammen å gifte seg i Italia. Vi sitter inne på byadministrasjonens folkeregister, siste hinder før paret kan ta på seg finstasen. En svært så streng byfogd har nemlig funnet ut at Frodes fødested ikke stemmer med det han har fått oppgitt fra ambassaden. Han griner på nesen og peker på Skien i passet og Porsgrunn i ambassadens brev. Det går selvfølgelig bra, som det gjør i alle gode historier. Etter å ha fått markert makt og kvittet seg med litt morgengrettenhet signeres det magiske dokumentet og paret løper lettet ut.

Selve vielsen skjer inne i rådhushallen som opptar en av de tre bygningene som omkranser Piazza Campidoglio. En stivpyntet byfullmektig leser opp ekteskapsløftene på italiensk mens Gabriella oversetter til engelsk. I bakgrunnen spilles klassisk musikk fra et stereoanlegg.

- De kunne godt ha spart seg for musikken, sier Margit. Når Whitney Houston kom på med ’I will always love you’ holdt jeg på å dø.

Ulik musikksmak til tross, en vakker vielse gikk prikkfritt og det nybakte ekteparet lot champagnekorken fly i været oppe på rådhusets terrasserestaurant, med utsikt ut over hele Roma. Som bryllupsreise falt valget på Sorrento og Ibsens gamle favoritt, Ischia.

 Top of the article

 

Back